Muzeum Wypieków

Europejskie kraje mają charakterystyczne wypieki. W Polsce też ich nie brakuje, w wielu rejonach są one niepowtarzalne. Poznajcie polskie muzea wypieków!

Muzeum Chleba w Radzionkowie

Najważniejszym polskim wypiekiem jest oczywiście chleb. Kto z nas sobie wyobraża posiłki bez niego? Nic dziwnego, że w 2000 roku otworzono Muzeum Chleba. Powstało ono z prywatnej kolekcji eksponatów, które miały wpływ na historię piekarnictwa w naszym kraju. Placówka prowadzi też działalność edukacyjną dla dzieci i młodzieży, a jego twórcy twierdzą, że ich największą misją jest uczenie szacunku do chleba, a także promowanie związanych z nim zwyczajów. W Muzeum Chleba można obejrzeć urządzenia oraz narzędzia piekarnicze, a także wiele materiałów związanych z historią chleba. Zaliczyć do nich można grafiki, zdjęcia, obrazy pocztówki, a także dokumenty pochodzące z XVI i XVII wieku.

Muzeum Piekarnictwa i Cukiernictwa w Ustce

To właśnie w niewielkiej miejscowości na Pomorzu znajduje się Muzeum Piekarnictwa i Cukiernictwa. Zwiedzający mogą zobaczyć wiele interesujących eksponatów, czyli maszyn i urządzeń wykorzystywanych do wyrobu pieczywa oraz słodkich wypieków. Wśród nich można znaleźć tradycyjne piece, formy do ciast, mieszadła i wiele innych. Do najciekawszych eksponatów należy zaliczyć. XVII-wieczny stół do wyrabiania ciasta piernikowego, a także przedwojenny automat do sprzedaży cukierków. Na terenie muzeum znajduje się też mnóstwo książek i czasopism, z którym można się dowiedzieć wiele na temat pieczywa. Należy pamiętać, że Muzeum Piekarnictwa i Cukiernictwa znajduje jest częścią piekarni działającej od 1945 roku, więc może uda nam się również skosztować ciekawych przysmaków.

Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie

A z jakim wypiekiem kojarzy się Kraków? Oczywiście z obwarzankiem! Ten rodzaj wypieku, posypany makiem, solą lub sezamem i przypominający pierścień, znajdziemy chyba na każdym rogu. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi jego przygotowania – ciasto zanurza się we wrzątku, czyli obwarza. Niektórzy mogą mylić obwarzanek z preclem. Po wizycie w Żywym Muzeum Obwarzanka na pewno przestaną to robić. W placówce można poznać długą historię wypieku, a także anegdoty i ciekawostki związane z obwarzankiem oraz Krakowem. W Żywym Muzeum Obwarzanka znajduje się również oryginalny przepis na słynny krakowski przysmak.

Rogalowe Muzeum Poznania

Z kolei regionalnym przysmakiem Poznania są słynne „rogale świętomarcińskie”, które mogą być wypiekane tylko w Wielkopolsce. W ogromnych ilościach przygotowuje się je 11 listopada, czyli w Dzień Św. Marcina – hucznie obchodzony w tym rejonie. W inne dni również nie brakuje chętnych do skosztowania rogala przygotowanego z ciasta francuskiego z białym makiem, orzechami, rodzynkami, owocami oraz syropem migdałowy. Rogalowe Muzeum to miejsce, w którym można usłyszeć wiele ciekawostek o tym słynnym wypieku. W placówce, która znajduje się w wieży ratuszowej, lepiej też poznamy Poznań, jego specyfikę, język oraz symbole. Turyści mogą również tam przejść przyspieszony kurs gwary poznańskiej.

Regionalne Muzeum Cebularza w Lublinie

Lubelszczyzna również ma słynny przysmak, a jest nim cebularz. Okrągły, pszenny placek z pokrojoną w kostkę cebulą oraz makiem chętnie jedzą mieszkańcy, a także turyści. Zgodnie z legendą wypiekała je Estera, czyli oblubienica Kazimierza Wielkiego, ale ogromną popularnością zyskał dopiero w XIX wieku. Regionalne Muzeum Cebularza dostarczy turystom mnóstwo wrażeń. Przede wszystkim przewodnika po interaktywnej wystawie są legendarna Estera oraz piekarz Franek. W trakcie zwiedzania można poznać mnóstwo ciekawych informacji na teraz tego słynnego wypieku – przede wszystkim jego historię oraz walory smakowe. Turyści dowiedzą się również więcej na temat Lublina. Największą jednak atrakcją jest część warsztatowa, na której można samodzielnie przygotować cebularz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here